Skip to main content

 Programmeren voor leerkrachten!

Welkom bij de cursus ‘Programmeren voor leerkrachten’! Zo als de naam al doet vermoeden, leer je in deze cursus programmeren. We zullen je daarnaast ook voorbeelden geven van hoe jij programmeren in je les kunt toepassen en didactische methodes voor programmeren behandelen.

De cursus duurt 8 weken en ieder week is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Een overzicht van de onderwerpen vind je hieronder. Je krijgt wekelijks een aantal filmpjes om te bekijken (ongeveer 30 minuten per week). Daarnaast zijn er puzzels en quizzen en krijg je iedere week een huiswerkopdracht. Met de huiswerkopdracht ben je een tot twee uur mee bezig. Hieronder vind je een overzicht van de onderwerpen die per week worden behandeld.

We hopen dat er op steeds meer scholen aandacht zal zijn voor programmeren en dat jij daar na deze cursus een steentje aan kunt bijdragen. Veel (leer)plezier met de cursus.

Week 0

Voordat je gaat beginnen kun je in week 0 informatie vinden om jou op weg te helpen in het edX platform. Ook zullen we ons even voorstellen in deze week. Het zou erg leuk zijn als jij je ook voorstelt onder het kopje ‘Voorstelrondje.’.

Week 1

In de eerste week van de cursus zal je een introductie krijgen van de cursus. We zullen uitleggen wat programmeren is en waarom het zo belangrijk is. Ook wordt er een uitleg gegeven over hoe je een lerarenaccount in Scratch kunt aanvragen.

Week 2

Nu gaan we echt aan de slag! In de tweede week van de cursus zul je de basis van het programmeren in Scratch leren. Hoe je programmeren in je lessen kunt toepassen aan de hand van verhaalles en stelonderwijs wordt ook uitgelegd. Het stukje didactiek van deze week zal gaan over verwachtingen expliciet maken en toetsen.

Week 3

Ken je ze nog, tamagotchi’s? In week 3 leer je hoe je je eigen tamagotchi kunt programmeren en hoe je dit in je lessen kunt gebruiken. Daarnaast wordt het concept van neopiaget uitgelegd. In deze week zal er ook aandacht zijn over het leren van programmeer concepten met of juist zonder computer. 

Week 4

Programmeer een gek verhaal! Met behulp van random en lijsten kan je je eigen verhaal programmeren. Je kunt de concepten die je leert goed toepassen in een taalles, met name grammatica lessen. Programmeren kun je namelijk vergelijken met taal en begrijpend lezen.

Week 5

De vijfde week is een creatieve week, we gaan namelijk een spirograaf programmeren! Het maken van eigen creaties kan gelinkt worden aan een les over kunst en museums. Verder zullen we het hebben over getallen in de ‘vrije natuur’ zoals temperatuur, leeftijd, aantal broertjes of zusjes. Voor de didactiek zullen we focussen op ‘code lezen’ en de rol in programmeerbegrip. 

Week 6

Na de taalles in week 4 gaan we nu aan de slag met een rekenles. We gaan namelijk een programma schrijven waarbij je aan de slag gaat met tafels. Je kunt veel reken concepten toepassen in je les met een Scratch programma, denk naast tafels aan geldsommen. We zullen ook nog wat verder in neopiaget duiken. 

Week 7

Het is quiz time! We gaan een quiz programmeren waarbij je een willekeurige vraag krijgt en je het goede antwoord moet geven. Een quiz kun je eigenlijk bij elk vak toepassen. In deze week zullen we ook oefenen met abstractie. 

Week 8

Alweer de laatste week van de cursus. We zijn tot nu toe veel bezig geweest met programmeren van software, maar je kunt met kinderen ook heel leuk aan de slag met hardware! Je kunt dit toepassen in handarbeid lessen maar ook in natuurkunde lessen over sensoren. Hoe je omgaat met hardware testen zal ook worden besproken.